Τί κάνουμε όταν το παιδί δαγκωθεί μετά την αναισθησία στον Παιδοδοντίατρο;

1 Μαρτίου, 2021 Administrator

Μετά την ολοκλήρωση κάθε οδοντιατρικής πράξης (πχ έμφραξης, απονεύρωσης, εξαγωγής) που απαιτεί οδοντιατρική αναισθησία (ένεση με τοπικό αναισθητικό), το παιδί είναι μουδιασμένο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νοιώθει πρησμένο το μάγουλό του εάν έχει μουδιάσει στα πάνω δόντια, ή, το χείλος και τη γλώσσα του, εάν έχει μουδιάσει στα κάτω δόντια («στελεχιαία αναισθησία»).

Αρκετά συχνά τα παιδιά δαγκώνουν το εσωτερικό της παρειάς τους (μάγουλο), ή, το κάτω χείλος ή τη γλώσσα τους με αποτέλεσμα να τραυματίζονται και να σχηματίζουν πληγή που ανησυχεί τους γονείς, συνήθως την επόμενη ημέρα της επίσκεψης. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει:
– Να πιέσουν με γάζα την τραυματισμένη περιοχή εάν αυτή αιμορραγεί
– Να τοποθετήσουν πάγο πάνω στην πληγή, εάν υπάρχει και οίδημα, για περίπου 10 λεπτά
– Να δώσουν παυσίπονο στο παιδί εάν πονάει
– Να επικοινωνήσουν άμεσα με τον Παιδοδοντίατρο προκειμένου να προμηθευτούν από το φαρμακείο, εάν χρειάζεται, την κατάλληλη αλοιφή ή σταγόνες για συντομότερη επούλωση του στοματικού βλεννογόνου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, για να αποφευχθεί τραυματισμός του βλεννογόνου μετά την αναισθησία, θα πρέπει να τονίσουμε στους γονείς μετά το πέρας της επίσκεψης να μην δώσουν στο παιδί να φάει όσο είναι μουδιασμένο, δηλαδή 1,5-2,5 ώρες περίπου μετά την αναισθητική ένεση. Στα μικρά παιδιά, που είναι και πιο πιθανό να δαγκωθούν, καλό είναι, ειδικά μετά την αναισθησία κάτω δοντιών, να δώσουμε να δαγκώσουν ένα τολύπιο βάμβακος, αφού τους εξηγήσουμε ότι θα πρέπει να προσέχουν μην δαγκωθούν «όσο το δόντι τους κοιμάται»..!