Χριστούγεννα 2020 και καραντίνα: Τί να προσέξουν οι γονείς σχετικά με τη στοματική υγεία των παιδιών τους !

12 Δεκεμβρίου, 2020 Administrator

Είναι γεγονός ότι η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερη για όλους μας ακόμη και κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Η διέλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19 αποδεικνύεται δριμύτερη κι έτσι αναγκαστικά η καραντίνα συνεχίζεται και στις διακοπές με αποτέλεσμα τα παιδιά να πρέπει παραμείνουν στο σπίτι ακόμη και μετά το «κλείσιμο» των διαδικτυακών σχολείων. Αυτό έχει σα συνέπεια η στοματική τους υγεία να απειλείται εξαιτίας 2 βασικών λόγων που είναι: α. Το «τσιμπολόγημα» γλυκών και γενικά σνακς μεταξύ των γευμάτων, και, β. Η αναβολή από πολλούς γονείς της επίσκεψης στον Παιδοδοντίατρο από φόβο μετάδοσης του ιού. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να έχουμε στο νου μας ορισμένες συμβουλές για τη περίοδο των γιορτών προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις…!
– Διατηρήστε τη «ρουτίνα» των παιδιών όσον αφορά το πρόγραμμα της στοματικής τους υγιεινής: Καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές την ημέρα (πρωί-βράδυ), για 2-3 λεπτά, με φθοριούχο οδοντόκρεμα (ανάλογα με την ηλικία του παιδιού).
– Αποφύγετε όσο γίνεται την αυξημένη συχνότητα λήψης σακχαρούχων τροφών ιδιαίτερα μεταξύ των γευμάτων: Ιδανικό είναι να έχουν τα παιδιά όπως και οι ενήλικες 3 βασικά γέυματα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδυνό) και 2 δευτερεύοντα (“δεκατιανό” και απογευματινό). Αποτρέψτε τα μικρά από το συνεχές «τσιμπολόγημα» ιδιαίτερα γλυκών και σακχαρούχων χυμών ή αναψυκτικών…
– Δώστε τους άφθονο νερό! Τα παιδιά χρειάζονται ενέργεια κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού! Δώστε τους να πιούν άφθονο νερό. Έτσι αποφεύγετε να σας ζητήσουν έτοιμους χυμούς και αναψυκτικά ένω ταυτόχρονα ξεπλένεται το στόμα από υπολείμματα τροφών που παραμένουν στα δόντια.
– Δώστε τους να μασήσουν τσίχλα χωρίς ζάχαρη! Στα μεγαλύτερα παιδιά η τσίχλα με ξυλιτόλη (υποκατάστατο ζάχαρης) μετά τα γεύματα, βοηθά να γίνεται αυτοκαθαρισμός των δοντιών μέσω της έκκρισης του σάλιου. Βέβαια, θα πρέπει να έχουμε στο νου ότι σε καμιά περίπτωση δεν αντικαθιστά το πρωινό και βραδινό βούρτσισμα.
– Μην αμελείτε την επισκεψη στον Παιδοδοντίατρο! Ακόμη και εν μέσω καραντίνας μπορούμε να πραγματοποιήσουμε επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο, είτε σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη οδοντιατρικής θεραπείας, είτε γιατί έχει φτάσει ο καιρός για τον προγραμματισμένο έλεγχο στα δόντια!
Και μην ξεχνάμε πάντα ότι ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο στα παιδιά αποτελεί δείγμα καλής υγείας κι ευεξίας ακόμη κι αν αυτό, προς το παρόν, δε φαίνεται κάτω από τις μάσκες!