Γιατί συχνά τα παιδιά τρίζουν τα δόντια τους στον ύπνο; Πόσο διαρκεί και πότε σταματάει ;

7 Μαρτίου, 2019 Administrator

Πολλές φορές οι γονείς διαπιστώνουν ότι τα παιδιά τρίζουν τα δόντια τους ηχηρά κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Ο επιστημονικός όρος του «τριξίματος των δοντιών» είναι βρυγμός και συμβαίνει περίπου στο 20-30% των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών.  Μέχρι την ηλικία των 10-11 ετών, στο μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών, ο βρυγμός διακόπτεται αυτόματα.

Η αιτιολογία του δεν είναι σαφώς διευκρινισμένη.  Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε μη σωστή ή μη ολοκληρωμένη σύγκλειση της άνω με την κάτω γνάθο.  Άλλο αίτιο που έχει αναφερθεί ως αιτία του τριξίματος των δοντιών τη νύχτα, κατά την παιδική ηλικία, είναι ο πόνος, είτε λόγω της ανατολής δοντιών, είτε από τα αυτιά.  Επίσης άλλος αιτιολογικός παράγοντας μπορεί να είναι το στρες. Για παράδειγμα, ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια, ή κάποια αλλαγή στο σχολείο (πχ καινούργιος δάσκαλος), μπορεί να αγχώσουν το παιδί με αποτέλεσμα να τρίζει τα δόντια του τη νύχτα.

Τα αποτελέσματα του βρυγμού είναι σε ορισμένες περιπτώσεις αποτριβή της αδαμαντίνης των δοντιών, πονοκέφαλος, πόνος στα αυτιά, ή, ακόμη σπανιότερα στα παιδιά, πόνος στην κροταφογναθική διάρθρωση.  Σε περίπτωση που ο βρυγμός  συνεχιστεί και στη μόνιμη οδοντοφυία (μετά την ηλικία των12-13 ετών), υπάρχει κίνδυνος αποτριβής των μόνιμων δοντιών.  Στην περίπτωση αυτή, ίσως χρειαστεί να δώσουμε στο παιδί νάρθηκα, προκειμένου να προστατέψουμε τα δόντια του κατά τη διάρκεια του ύπνου.