Συμβουλές για γερά παιδικά δόντια κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών!

26 Ιουνίου, 2021 Administrator

Το σχολείο τελείωσε και οι καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών είναι «προ των θυρών»! Πρόκειται για μια περίοδο ξεγνοιασιάς και χαλαρότητας για τους μικρούς μας φίλους, γεγονός που σημαίνει ότι εύκολα μπορεί να ξεφύγουν από τη καθημερινή ρουτίνα της στοματικής φροντίδας. Έτσι σκεφτήκαμε να δώσουμε στους γονείς κάποιες βασικές οδηγίες προκειμένου να αποφευχθούν oδοντιατρικά προβλήματα που μπορεί να χαλάσουν τις διακοπές, ιδιαίτερα αν βρισκόμαστε σε κάποιο μακρινό νησί που πιθανό να μην έχει παιδοδοντίατρο για να απευθυνθούμε:
1. Κατ’αρχήν να βεβαιωθούμε ότι για να βουρτσίζουν τα παιδιά τα δόντια τους κατά τη διάρκεια των διακοπών, είτε είναι μαζί μας, είτε είναι με τον παππού και τη γιαγιά, είτε κατασκήνωση, θα πρέπει να τους δώσουμε μαζί την οδοντόβουρτσα τους, φθοριούχο οδοντόκρεμα, οδοντικό νήμα (για τα μεγαλύτερα παιδιά), και, φθοριούχο στοματικό διάλυμα. Τα παιδιά που φορούν ορθοδοντικό μηχάνημα ή αθλητικούς νάρθηκες θα πρέπει να μην ξεχάσουν να πάρουν μαζί την πλαστική θήκη τους, γιατι διαφορετικά εύκολα μπορεί να τα χάσουν ή να τα σπάσουν!

2. Διατηρείστε την καθημερινή ρουτίνα στοματικής υγιεινής στα παιδιά! Σίγουρα η περίοδος των διακοπών είναι περίοδος χαλάρωσης για όλους, ωστόσο η άσκηση της καθημερινής στοματικής υγιεινής, δηλαδή βούρτσισμα πρωί-βράδυ για 2-3 λεπτά με φθοριούχο οδοντόκρεμα και χρήση νήματος 1-2 φορές ημερησίως (για τα μεγαλύτερα παιδιά) σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να σταματήσει!

3. Προσοχή στην κατανάλωση παγωτών, γλυκών, αναψυκτικών και συσκευασμένων χυμών! Η υπερβολική και συχνή κατανάλωση ζάχαρης είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει ζημιά (τερηδόνα) στα ευαίσθητα νεογιλά δόντια. Στα μεγαλύτερα παιδιά που πιθανόν να ετοιμάζονται για κατασκήνωση καλό είναι να φροντίσουμε να δώσουμε μαζί και κάποια πιο υγιεινά σνακς, όπως για παράδειγμα ξηρούς καρπούς της προτίμησής τους που τρώγονται ευχάριστα μεταξύ των γευμάτων, χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο τα δόντια τους…

4. Τέλος, πρίν φύγουν τα παιδιά για διακοπές καλό είναι να προγραμματιστεί μια επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο για έλεγχο, καθαρισμό και φθορίωση, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο στόμα του παιδιού. Ειδικά εάν υπάρχουν τερηδονισμένα («χαλασμένα») δόντια θα πρέπει να θεραπευτούν άμεσα. Πόνος ή απόστημα που είναι πιθανό να προκαλέσουν στο παιδί, σίγουρα θα «χαλάσει» την ηρεμία και ξεγνοιασιά των καλοκαιρινών μας διακοπών!