Υπάρχει σχέση διατροφικών διαταραχών και στοματικής υγείας;

13 Μαρτίου, 2018 Administrator

Οι διατροφικές διαταραχές εκδηλώνονται συχνότερα στην εφηβεία, μεταξύ 13 και 19 ετών, σε μεγαλύτερο ποσοστό στα κορίτσια.  Οι πιο συχνές είναι η νευρική ανορεξία, και η βουλιμία.

Ορισμένες φορές οι γονείς δε γνωρίζουν ότι το παιδί τους πάσχει από κάποια διαταραχή της διατροφής.  Ωστόσο ο παιδοδοντίατρος είναι σε θέση να εντοπίσει πιθανά σημάδια νευρικής ανορεξίας ή βουλιμίας στο στόμα.  Συγκεκριμένα, οι διατροφικές διαταραχές περιλαμβάνουν συχνά επεισόδια εμέτου, τα οποία προκαλούν εκτεταμένες βλάβες στα δόντια.  Τα οξέα του στομάχου που παλινδρομούν στο στόμα, διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας έτσι ευαισθησία, κακοσμία, ξηροστομία, έλκη στο στόμα ή ακόμη σκασμένα χείλη.  Εξάλλου, η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει εκτός από τερηδόνα, και αιμορραγία στα ούλα (ουλίτιδα).

Συνεπώς, η έγκαιρη διάγνωση από τον παιδοδοντίατρο κάποιας διατροφικής διαταραχής κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η θεραπεία και να αποφευχθούν σοβαρές συνέπειες στην γενική υγεία του παιδιού ή του εφήβου.