Το παιδί χτύπησε το δόντι του, τί κάνουμε;

20 Ιανουαρίου, 2018 Administrator

Τα ατυχήματα στα παιδιά είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Πάνω στο παιχνίδι ή σε μια απότομη κίνηση είναι πιθανό να τραυματίσουν τα δόντια τους.  Το σημαντικό είναι να μη χάσετε την ψυχραιμία σας και να αντιδράσετε όσο πιο άμεσα γίνεται.  Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία, η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση βελτιώνει την πρόγνωση του δοντιού και περιορίζει την εμφάνιση ανεπιθύμητων συνεπειών.

Στα νεογιλά δόντια κατά τον τραυματισμό συμβαίνει συχνότερα πλάγια μετατόπιση του δοντιού, ενσφήνωσή του στο φατνίο ή ακόμη και πλήρης απόσπασή του από το στόμα (εκγόμφωση).  Ωστόσο και τα κατάγματα είναι αρκετά συχνά.  Τα παραπάνω έχουν σαν συνέπεια συχνά την αλλαγή χρώματος του δοντιού και πολλές φορές αργότερα τη δημιουργία αποστήματος ή συριγγίου.  Η αξιολόγηση από τον Παιδοδοντίατρο κρίνεται απαραίτητη σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να αποφευχθεί ζημιά στα αντίστοιχα μόνιμα δόντια.

Στα μόνιμα δόντια τα κατάγματα της μύλης (ορατό μέρος του δοντιού) είναι τα συχνότερα.  Σπανιότερα μπορεί να συμβεί κάταγμα στη ρίζα, μετατόπιση ή εκγόμφωση.

Στην περίπτωση που έχει συμβεί κάταγμα μύλης θα πρέπει να γίνει άμεσα συγκόλληση του σπασμένου κομματιού ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ανασύσταση του σπασμένου δοντιού με λευκό υλικό (σύνθετη ρητίνη).

Σε περίπτωση ολικής εκγόμφωσης ΜΟΝΙΜΟΥ δοντιού, θα πρέπει να γίνει επανατοποθέτηση του στο φατνίο και ΑΜΕΣΗ επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία:

  1. Βρίσκουμε το δόντι
  2. Ξεπλένουμε το δόντι με κρύο νερό, χωρίς να πιάσουμε τη ρίζα του
  3. Βάζουμε το δόντι ξανά στη θέση του στο στόμα και το κρατάμε σταθερό με γάζα
  4. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, βάζουμε το δόντι μέσα σε κρύο γάλα
  5. Πηγαίνουμε αμέσως στον κοντινότερο Παιδοδοντίατρο

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα νεογιλά δόντια δεν γίνεται επανατοποθέτηση στο φατνίο σε περίπτωση που κατά τον τραυματισμό τους βγήκαν από τη θέση τους, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αγκύλωσής τους.