Στοματική υγεία και αναπνοή από το στόμα. Υπάρχει σχέση μεταξύ τους; Τί θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

31 Ιανουαρίου, 2019 Administrator

Η στοματική αναπνοή αποτελεί κατά την παιδική ηλικία αρκετά συχνό φαινόμενο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε υπερτροφικές αμυγδαλές ή/και αδενοειδείς εκβλαστήσεις («κρεατάκια»). Ωστόσο, η αναπνοή από το στόμα μπορεί να συμβεί και να παγιωθεί μετά από κάποιο κρυολόγημα ή ακόμη μετά από κάποια αλλεργική κρίση (άσθμα). Συνήθως συνοδεύεται από ροχαλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου, το οποίο δεν είναι αναμενόμενο κατά την παιδική ηλικία, και, πολλές φορές από κακοσμία παρά την άσκηση τακτικής στοματικής υγιεινής.

Η στοματική αναπνοή συνδέεται άμεσα με την υγεία του στόματος καθώς μπορεί να προκαλέσει τα εξής: α. ορθοδοντικά προβλήματα λόγω στενής άνω γνάθου και υπερώας, β. ξηροστομία λόγω μειωμένης παραγωγής σάλιου, γ. τερηδόνα λόγω μειωμένης παραγωγής σάλιου, δ. χρόνια ουλίτιδα, και, ε. πολλές φορές μυκητιάσεις και γενικότερα στοματικές μολύνσεις. Τέλος, η παρατεταμένη στοματική αναπνοή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κροταφογναθική διάρθρωση κατά την ενήλικη ζωή.

Ο Παιδοδοντίατρος οφείλει να διαγνώσει έγκαιρα ένα παιδί που αναπνέει από το στόμα. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να το παραπέμψει σε ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αίτια που την προκαλούν. Άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα οδοντιατρικά προβλήματα που πιθανώς έχουν προκύψει, και στη συνέχεια, σε συνεργασία με ορθοδοντικό, να διορθωθούν οι ορθοδοντικές ανωμαλίες.