Ποιές είναι οι τροφές που βοηθούν στην απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας από τα δόντια;

19 Φεβρουαρίου, 2020 Administrator

Πολλές φορές οι γονείς ρωτούν τον Παιδοδοντίατρο ποιές τροφές θα πρέπει να αποφεύγουν στα παιδιά για να μην χαλάσουν τα δόντια τους. Άλλοτε πάλι θεωρούν το βούρτσισμα απαραίτητο κάθε φορά μετά τη λήψη σακχάρων ή γενικά τερηδονογόνων τροφών. Ωστόσο, το οδοντικό βούρτσισμα δεν είναι πάντοτε εφικτό, ειδικά όταν το παιδί βρίσκεται εκτός σπιτιού, πχ στο σχολείο ή σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα. Προτείνουμε λοιπόν κάποια υγιεινά σνακς που όχι μόνο δεν βλάπτουν αλλά και βοηθούν στην απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας από τα δόντια.
1. Τα καρότα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα αγγούρια είναι φυσικά «καθαριστικά», ενώ ταυτόχρονα προάγουν την παραγωγή σάλιου, εξισορροπώντας το ph του στόματος καταπολεμόντας έτσι τα οξέα που καταστρέφουν τα δόντια.
2. Λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι και μαρούλι επίσης προστατεύουν τα δόντια από τη δημιουργία χρωστικών.
3. Οι φράουλες έχει βρεθεί ότι αποτελούν φυσικό λευκαντικό των δοντιών.
4. Κίτρινα τυριά τύπου έμμενταλ, μοτσαρέλλα και τσένταρ καθαρίζουν τα δόντια από τα υπολείμματα τροφών ενώ ταυτόχρονα εξισορροπούν το ph του σάλιου.
5. Το σκέτο νερό ξεπλένει τα δόντια από τα υπολείμματα τροφών και προάγει την έκκριση σάλιου εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία οδοντικής πλάκας.
6. Τέλος, οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη αποτρέπουν τη δημιουργία οδοντικής πλάκας ενώ ταυτόχρονα προκαλούν έκκριση σάλιου που είναι απαραίτητο για τον αυτοκαθαρισμό των δοντιών μετά τη λήψη τροφής.
Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί οτι τίποτα από τα παραπάνω δεν αντικαθιστά το καθημερινό βούρτσισμα με φθοριούχο παιδική οδοντόκρεμα ανάλογη πάντοτε με τη ηλικία του παιδιού.