Οδηγίες για φωτεινά παιδικά χαμόγελα και στις Χριστουγεννιάτικες διακοπές!!!

18 Δεκεμβρίου, 2018 Administrator

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να διατηρήσουμε στα παιδιά τις καλές συνήθειες δίαιτας και στοματικής υγιεινής κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, όταν όλοι θέλουμε να χαλαρώσουμε και να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα!  Δώρα, κάρτες, εορταστικές εκδηλώσεις στο σχολείο ή σε εξωσχολικές δραστηριότητες συνοδεύονται σχεδόν πάντα από κατανάλωση λιχουδιών, τις οποίες δύσκολα μπορούμε να στερήσουμε ή να περιορίσουμε στα παιδιά.  Ωστόσο, θα μπορούσαμε να έχουμε στο νου μας ορισμένες συμβουλές σχετικές με τη στοματική υγεία για τα Χριστούγεννα, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις…!

  • Διατηρήστε το πρόγραμμα στοματικής υγιεινής στα παιδιά. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, όπως και όλο το χρόνο, δε θα πρέπει να ξεχνάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια 2 φορές την ημέρα, για 2 λεπτά με φθοριούχο οδοντόκρεμα ανάλογη με την ηλικία του παιδιού.
  • Αποφύγετε όσο γίνεται την αυξημένη συχνότητα λήψης σακχαρούχων τροφών. Κάθε φορά που τρώμε λιχουδιά τα δόντια κινδυνεύουν για 30 λεπτά περίπου μέχρι το σάλιο να απομακρύνει τη ζάχαρη από αυτά.  Επομένως καλύτερα να καταναλώνετε ολόκληρο το γλυκό παρά λίγο τώρα και λίγο μετά…
  • Δώστε νερό! Τα παιδιά χρειάζονται ενέργεια κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού!  Δώστε τους να πιούν άφθονο νερό αποφεύγοντας έτσι τα αναψυκτικά και τους έτοιμους χυμούς που, όπως είναι γνωστό, περιέχουν άφθονη ζάχαρη!
  •  Μην ξεχνάτε τον παιδοδοντίατρο!  Παρ’ ότι τα Χριστούγεννα είναι περίοδος γεμάτη δραστηριότητες για τα παιδιά, δε θα πρέπει να ξεχνάτε την επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη οδοντιατρικής θεραπείας ή έχει φτάσει ο καιρός για τον προγραμματισμένο έλεγχο στα δόντια.