Μέλι και τερηδόνα στα παιδιά. Είναι τελικά προτιμότερο για τα δόντια από τη ζάχαρη;

17 Δεκεμβρίου, 2019 Administrator

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να δίνουν μέλι στο παιδί τους αντί για ζάχαρη. Αντικαθιστούν έτσι τη ζάχαρη με μέλι στο γάλα του παιδιού, στα δημητριακά του, στο γιαούρτι του ή ακόμη και στα γλυκίσματα που φτιάχνουν. Είναι όμως πράγματι πιο υγιεινό για τα δόντια το μέλι σε σχέση με τη ζάχαρη, ειδικά όταν πρόκειται για νεογιλά δόντια, τα οποία από τη φύση τους είναι πιο ευαίσθητα;

Αρχικά, θα πρέπει να γίνει κατανοητό με ποιόν τρόπο η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει οδοντική τερηδόνα! Οι σακχαρώδεις τροφές είτε περιέχουν μέλι, είτε ζάχαρη, επικάθονται στην επιφάνεια των δοντιών. Τα βακτήρια του σάλιου τις χρησιμοποιούν σαν «τροφή» προκειμένου να επιβιώσουν. Τις μεταβολίζουν και στη συνέχεια παράγουν οξέα τα οποία καταστρέφουν (δηλαδή τερηδονίζουν) τα δόντια.

Είναι γεγονός ότι το μέλι περιέχει κάποια θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό που η ζάχαρη δεν έχει. Ωστόσο, το 82% των συστατικών του είναι σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και λακτόζη. Έχει βρεθεί ότι μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει 17 γραμμάρια ζάχαρη! Επίσης το μέλι είναι πιο κολλώδες κι επομένως παραμένει στα δόντια για περισσότερη ώρα σε σχέση με τη ζάχαρη.

Επομένως, ζάχαρη και μέλι μπορεί να προκαλέσουν την ίδια ζημιά στα δόντια, ιδιαίτερα των παιδιών. Η αντίληψη ότι το μέλι είναι καλύτερο για τα δόντια είναι μύθος. Καλό είναι οι γονείς να αποφεύγουν να το δίνουν στα παιδιά, και, όταν ακόμη δώσουν να φροντίζουν αμέσως είτε να ξεπλένεται το παιδικό στόμα με άφθονο νερό είτε, ακόμη καλύτερα, να βουρτσίζουν τα δόντια του παιδιού με παιδική οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόκρεμα.