Εγκυμοσύνη και στοματική υγεία μητέρας και παιδιού. Αλήθειες και Μύθοι!

5 Απριλίου, 2020 Administrator

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχολογία της εγκύου. Πολλές φορές αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες και συγκεκριμένα αυξάνεται η συχνότητα των γευμάτων και η κατανάλωση ζάχαρης. Αυτό έχει σα συνέπεια ορισμένες φορές την εμφάνιση τερηδόνας με αποτέλεσμα να επικρατεί η λαθεμένη άποψη ότι το έμβρυο παίρνει ασβέστιο από τη μητέρα με αποτέλεσμα να «χαλάνε» τα δόντια της κατά την εγκυμοσύνη.

Επίσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκκρίνονται σε αυξημένη ποσότητα ορμόνες οι οποίες σε συνδυασμό με κακή στοματική υγιεινή μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση («πρήξιμο») ή/και αιμορραγία των ούλων (δηλαδή ουλίτιδα). Επομένως, η καθημερινή άσκηση στοματικής υγιεινής με οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόκρεμα, και, οδοντικό νήμα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων.

Σχετικά με τα δόντια του εμβρύου σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης πραγματοποιείται η διάπλαση των νεογιλών και ορισμένων μονίμων δοντιών. Η αλόγιστη λήψη φαρμάκων θα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί εκτός από σοβαρές βλάβες στο έμβρυο, μπορεί να επηρεάσει και τη φυσιολογική διάπλαση των δοντιών του παιδιού. Η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεται το γυναικολόγο της προτού πάρει οποιοδήποτε φάρμακο και ασφαλώς να μην παραλείπει να παίρνει τις απαραίτητες βιταμίνες και ασβέστιο.