Είναι ωφέλιμες ή επιβλαβείς οι τσίχλες ξυλιτόλης («τσίχλες χωρίς ζάχαρη»);

22 Μαΐου, 2018 Administrator

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τσίχλες με το φυσικό υποκατάστατο ζάχαρης, ξυλιτόλη, μειώνουν τον κίνδυνο τερηδόνας, ειδικά όταν καταναλώνονται μετά από τα γεύματα.  Συγκεκριμένα, ενεργοποιούν την παραγωγή σάλιου με αποτέλεσμα να απομακρύνονται τα υπολείμματα τροφών από τα δόντια, εμποδίζοντας έτσι το σχηματισμό οδοντικής πλάκας, και τη δημιουργία τερηδόνας.

Ωστόσο, νέες μελέτες (δημοσιευμένες στο περιοδικό British Dental Journal) έδειξαν τελευταία ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι από την αυξημένη κατανάλωση προϊόντων χωρίς ζάχαρη.  Συγκεκριμένα, οι τσίχλες ξυλιτόλης αυξάνουν την οξύτητα του σάλιου ιδιαίτερα όταν έχουν γεύση φρούτων, γεγονός επιβλαβές για την αδαμαντίνη («σμάλτο») των δοντιών.  Επίσης όταν καταναλώνονται ανεξέλεγκτα από τα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και διάρροια.

Συμπερασματικά, συνιστάται η μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη ιδιαίτερα μετά τα γεύματα αλλά με μέτρο, χωρίς βέβαια να μπορεί να αντικαταστήσει το βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα!