Γιατί τα παιδιά παχαίνουν στις διακοπές; Ποιές είναι οι πιθανές συνέπειες για τη στοματική υγεία και τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς το καλοκαίρι;

13 Ιουλίου, 2019 Administrator

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυξάνεται το σωματικό βάρος των παιδιών. Τα σχολεία κλείνουν κι έτσι παύει να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο. Τα παιδιά σταματούν επίσης τις εξωσχολικές δραστηριότητες του χειμώνα κι έτσι πολλές φορές πλήττουν.

Εξάλλου, εκείνα που δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το σπίτι λόγω της εργασίας των γονιών, περνούν περισσότερη ώρα στις οθόνες (τηλεόρασης, υπολογιστή, ηλεκτρονικής ταμπλέτας κλπ.) γεγονός που περιορίζει την άσκησή τους. Από την άλλη μεριά, τα παιδιά που πηγαίνουν διακοπές στον παππού και στη γιαγιά προκειμένου αυτοί να τα ευχαριστήσουν, πολλές φορές τα κακομαθαίνουν, μαγειρεύοντας τους αγαπημένα «παχυντικά» φαγητά και προσφέροντάς τους γλυκά και αναψυκτικά.

Έτσι περνάει το καλοκαίρι και το παιδί πολλές φορές παχαίνει με αρνητικές συνέπειες πολλές φορές και στη στοματική του υγεία. Η στοματική υγιεινή συχνά παραμελείται, ενώ η αυξημένη κατανάλωση γλυκών, παγωτών και αναψυκτικών μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση τερηδόνας στα παιδικά δόντια.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Καλό θα είναι κατ’ αρχήν να οργανώσουμε όσο μπορούμε το χρόνο των παιδιών. Στα μικρότερα θα μπορούσαμε να επιλέξουμε κάποιες οργανωμένες δραστηριότητες εκτός σπιτιού ειδικά τις ώρες που οι γονείς απουσιάζουν λόγω εργασίας. Για τα μεγαλύτερα παιδιά οργανωμένες κατασκηνώσεις αποτελούν μια καλή λύση προκειμένου αυτά να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους και να γίνουν πιο αυτόνομα και υπεύθυνα.
Επίσης, φροντίζουμε να «εξοπλίσουμε» το σπίτι μας με υγιεινές, νόστιμες και μη βαρετές επιλογές κολατσιού, όπως καλοκαιρινά φρούτα σκέτα ή με γιαούρτι, φρέσκους χυμούς, φρουτοσαλάτες ενώ τους προσφέρουμε το παγωτό με μέτρο, κατά προτίμηση χωρίς πρόσθετο σιρόπι, καραμελωμένα προϊόντα ή κομμάτια σοκολάτας.

Τέλος, παρά την καλοκαιρινή χαλαρή διάθεση όλων μας προσπαθούμε να μην παραμελούμε τη στοματική υγιεινή πρωί και βράδυ δίνοντας οι ίδιοι το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας.