Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το τυρί αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά “σνακ” για την υγεία των δοντιών. Εκτός από γνωστή πηγή ασβεστίου και φωσφόρου για τον οργανισμό, το τυρί μπορεί να παίξει ρόλο στην αναστολή της δημιουργίας τερηδόνας.
Συγκεκριμένα, κατά τη μάσησή τους, πολλά κίτρινα τυριά όπως το τσένταρ, η μοτσαρέλλα, το έμμενταλ ενεργοποιούν τους σιελλογόνους αδένες κι έτσι παράγεται σάλιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «ξεπλένεται» το στόμα από τα υπολείμματα τροφών, προστατεύοντας έτσι τα δόντια κατά τον εξής τρόπο: Τα μικρόβια του σάλιου δεν προσλαμβάνουν “τροφή” κι έτσι δεν παράγουν οξέα που θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα των δοντιών.
Συμπερασματικά, είναι καλό να καταναλώνονται τα παραπάνω τυριά είτε σαν ενδιάμεσο γεύμα (“σνακ”), είτε στο τέλος ενός κύριου γεύματος.