Είναι γεγονός ότι ο οδοντικός πόνος αποτελεί πολύ συχνό πρόβλημα κατά την παιδική ηλικία με αποτέλεσμα να γίνονται απουσίες από το σχολείο και να χάνονται ώρες μελέτης στο σπίτι. Γι’ αυτόν το λόγο ο Σεπτέμβριος αποτελεί έναν καλό μήνα για προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο στον παιδοδοντίατρο, προτού ξεκινήσει το «τρέξιμο» με τα μαθήματα και τις ενδοσχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.
Ο παιδοδοντίατρος θα δώσει οδηγίες για οδοντικό βούρτσισμα διάρκειας 2 έως 3 λεπτών, τουλάχιστόν 2 φορές την ημέρα με οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόκρεμά ανάλογα με την ηλικία. Εξάλλου, η καθημερινή διατροφή του παιδιού εξάλλου παίζει σημαντικό ρόλο στη στοματική υγεία. Ιδανικό είναι το παιδί να λαμβάνει 5 γεύματα την ημέρα 3 κύρια και 2 ενδιάμεσα. Τα φρούτα και τα λαχανικά ως γνωστό βοηθούν στην καλή υγεία των δοντιών όπως και στη γενική υγεία, ενώ η λήψη ζάχαρης καλό είναι να περιορίζεται και σε ποσότητα αλλά και κυρίως σε συχνότητα.
Σύμφωνα και με τις οδηγίες της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας σε όλα τα παιδιά από την ηλικία των 3,5 ετών και άνω ωφελεί να γίνεται οδοντικός καθαρισμός και φθορίωση σε συχνότητα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού (συνήθως κάθε εξάμηνο). Με την ευκαιρία του καθαρισμού- φθορίωσης γίνεται και προληπτικός έλεγχος στα δόντια των παιδιών. Η τερηδόνα κατά την παιδική ηλικία αποτελεί την πιο συχνή νόσο του στόματος, διότι τα νεογιλά δόντια είναι από τη φύση τους πιο ευαίσθητα από τα μόνιμα. Όσον αφορά τη χρήση του φθορίου για την οποία κάποιοι γονείς διστάζουν, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, η ευεργετική του δράση όταν χρησιμοποιείται σωστά, είναι αδιαμφισβήτητη.
Τέλος, στην οδοντιατρική πρόληψη δε θα πρέπει να παραλείψουμε την αξία των επικαλύψεων, γνωστών και ως “sealants”, που συστήνονται στα παιδιά ηλικίας 6-7 ετών. που έχουν βγάλει τους πρώτους μόνιμους γομφίους. Πρόκειται για καλύψεις των οπών και σχισμών που βρίσκονται στις μασητικές επιφάνειες των πρώτων μόνιμων γομφίων, με ειδικό υλικό (συνήθως λεπτόρρευστη ρητίνη), προκειμένου να προστατευτούν τα δόντια αυτά από την τερηδόνα.