Το πρώτο δόντι του μωρού συνήθως ανατέλλει στην ηλικία των 6-8 μηνών. Πολλές φορές υπάρχουν αποκλίσεις στο χρόνο ανατολής των πρώτων δοντιών χωρίς αυτό να είναι παθολογικό. Ωστόσο, εάν υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εμφάνιση των πρώτων δοντιών, πέραν του πρώτου έτους της ηλικίας, καλό είναι οι γονείς να συμβουλεύονται παιδοδοντίατρο.
Συνήθως τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά την ανατολή των νεογιλών δοντιών είναι σχετικά ήπια. Το μωρό αρχίζει να έχει άφθονο σάλιο, και πολλές φορές ανησυχία ή ακόμη και δυσφορία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα ούλα φαίνονται κόκκινα και πρησμένα γεγονός που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη διατροφή του. Δεν αποκλείεται μάλιστα το μωρό να έχει για κάποιες μέρες ανορεξία.
Για να ανακουφιστεί το παιδί από τις ενοχλήσεις αυτές, θα πρέπει η μητέρα να καθαρίζει το στόμα του 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα και να του δίνει να δαγκώνει κρύα παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα γι’ αυτό το σκοπό. Ακόμα, και το δάγκωμα της λαβής ενός μεταλλικού κουταλιού μπορεί να το ανακουφίσει.
Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποδίδουμε τα πάντα στην ανατολή των πρώτων δοντιών. Εάν εκδηλωθεί πυρετός, εμετός, διάρροια ή ακόμη κάποιο εξάνθημα θα πρέπει οι γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους, διότι είναι πιθανό να συμβαίνει κάτι άλλο, αφού τα παραπάνω δεν σχετίζονται με την ανατολή των δοντιών.