Νεογιλά-Μόνιμα Δόντια! Τί αλλαγές να περιμένουν οι γονείς στο στόμα του παιδιού και πότε;

25 Αυγούστου, 2024 Administrator

Η ανατολή των πρώτων (νεογιλών) δοντιών ολοκληρώνεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 3 ετών. Συνήθως αποπίπτουν με την ίδια σειρά που ανατέλλουν. Αυτό σημαίνει ότι τα πρώτα δόντια που αλλάζουν είναι οι κάτω κεντρικοί τομείς στην ηλικία των 6-7 ετών. Τα επόμενα δόντια που αλλάζουν είναι οι άνω κεντρικοί τομείς.

Τα νεογιλά δόντια συνήθως χαλαρώνουν («κουνιούνται») λόγω της πίεσης των μονίμων δοντιών που ετοιμάζονται να ανατείλουν. Ωστόσο συμβαίνει κάποιες φορές ένα νεογιλό δόντι να αποπέσει νωρίτερα συνήθως λόγω κάποιου οδοντικού τραύματος ή λόγω προχωρημένης τερηδόνας. Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό να χρειαστεί να τοποθετήσει ο Παιδοδοντίατρος μηχάνημα διατήρησης χώρου στο στόμα για την αποφυγή ορθοδοντικών προβλημάτων στο μέλλον.

Μερικά παιδιά αλλάζουν το πρώτο δόντι πολύ νωρίς ακόμη και στην ηλικία των 4 ετών κι άλλα πολύ αργά ακόμη και στην ηλικία των 7-8 ετών. Γενικά, όσο πιο νωρίς ανατείλει το 1ο νεογιλό δόντι τόσο νωρίτερα θα αρχίσει η αλλαγή των δοντιών.

Κατά την αλλαγή των δοντιών οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν το παιδί να βγάζει τα δόντια που κουνιούνται αφού του εξηγήσουν ότι πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία. Πολύ συχνά συμβαίνει ένα μόνιμο κάτω πρόσθιο δόντι να ανατείλει στο στόμα, ενώ το αντίστοιχο νεογιλό δεν έχει αποπέσει ακόμη. Σε περίπτωση που το “παιδικό” δόντι “κουνιέται”, παρακινούμε το παιδί να το βγάλει το συντομότερο δυνατό. Σε περίπτωση όμως που το νεογιλό δόντι παραμένει ακίνητο, θα πρέπει να γίνει εξαγωγή από τον Παιδοδοντίατρο, προκειμένου το μόνιμο δόντι να πάρει τη σωστή θέση στον οδοντικό φραγμό.

Εάν το παιδί είναι 6-7 ετών και διαμαρτύρεται για πόνο στο πίσω μέρος του στόματός του χωρίς να έχει τερηδονισμένα («χαλασμένα») δόντια, το πιθανότερο είναι να ανατέλλουν οι 1οι μόνιμοι γομφίοι. Στην περίπτωση αυτή με παυσίπονο θα υποχωρήσει έστω και παροδικά ο πόνος.

Ιδιαίτερα σημασία έχει το βούρτσισμα όταν ανατείλουν οι 1οι μόνιμοι γομφίοι. Μέχρι την ηλικία των 8 ετών οι γονείς θα πρέπει να επιβλέπουν το παιδί. Μετά την ηλικία των 6 ετών η Αμερικανική και η Ευρωπαϊκή Παιδοδοντική Εταιρεία συστήνουν φθοριούχο οδοντόπαστα με περιεκτικότητα σε φθόριο ίδια με των ενηλίκων και οδοντόβουρτσα που θα πρέπει να αλλάζει περίπου κάθε 3-4 μήνες ανάλογα με την κατάσταση των ινών της. Τέλος, η επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο για έλεγχο, καθαρισμό και φθορίωση, είναι καλό να τηρείται δύο φορές το χρόνο.