Πολλές φορές έχει ενοχοποιηθεί ο μητρικός θηλασμός για τη δημιουργία τερηδόνας στα νεογιλά δόντια. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, άμεση σχέση μεταξύ θηλασμού και τερηδόνας δεν έχει βρεθεί. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η εμφάνιση τερηδόνας σε παιδιά που συνεχίζουν θηλάζουν ακόμη κι όταν τα πρώτα νεογιλά δόντια έχουν ανατείλει στο στόμα.
Η οδοντική τερηδόνα οφείλεται σε βακτήριο και συγκεκριμένα στο στρεπτόκοκκο Mutans (S. Mutans ή strep mutans). Το βακτήριο αυτό χρησιμοποιεί τα σάκχαρα των τροφών για να παράγει οξέα. Τα παραγόμενα οξέα προκαλούν την εμφάνιση τερηδόνας. Επομένως τα άτομα που έχουν το στρεπτόκοκκο αυτόν σε μεγάλες ποσότητες στο σάλιο μπορεί να εμφανίσουν τερηδόνα. Το μωρό από τη στιγμή που εμφανίζει τα πρώτα δόντια στο στόμα κινδυνεύει να αποκτήσει το τερηδονογόνο βακτήριο μέσω του σάλιου της μητέρας ή του ατόμου που το φροντίζει.
Το μητρικό γάλα από μόνο του δεν αποτελεί το αίτιο της τερηδόνας. Περιέχει μάλιστα μια ουσία τη λακτοφερίνη η οποία καταπολεμά το στρεπτόκοκκο mutans. Ωστόσο, εάν ένα παιδί που θηλάζει έχει ευπαθή δόντια και στο σάλιο του έχει μεγάλες ποσότητες στεπτόκοκκου mutans, τότε από τα σάκχαρα του μητρικού γάλακτος μπορεί να παραχθούν οξέα που θα προκαλέσουν ζημιά στα νεογιλά δόντια.
Επομένως, είτε το παιδί συνεχίζει να θηλάζει είτε όχι, οι γονείς θα πρέπει από νωρίς να εφαρμόζουν ορισμένους αυστηρούς κανόνες στοματικής υγιεινής στο παιδί και συγκεκριμένα:
1. Να βουτσίζουν τα πρώτα δόντια από τη στιγμή που θα ανατείλουν 2 φορές ημερησίως (πρωί-βράδυ),
2. Να διατηρούν οι ίδιοι καλή στοματική υγιεινή στο στόμα τους, δεδομένου ότι το μικρόβιο της τερηδόνας μεταδίδεται εύκολα μέσω του σάλιου στο παιδί,
3. Να αποφεύγουν την επαφή μέσω του σάλιου με το παιδί φροντίζοντας να χρησιμοποιούν διαφορετικά σκεύη (πχ κουτάλια, κούπες κλπ). Επίσης να αποφεύγουν φιλιά στόμα με στόμα στο παιδί,
4. Να δίνουν άφθονο νερό μετά τα γεύματα στο παιδί προκειμένου να ξεπλένονται τα σάκχαρα των τροφών από τα δόντια,
5. Να αποφεύγουν όσο γίνεται να δίνουν στο παιδί σνακς που περιέχουν ζάχαρη καθώς επίσης να μην το αφήνουν να κρατά μπιμπερό στο στόμα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ακόμη χειρότερα της νύχτας με χυμό ή γάλα. (Οτιδήποτε πίνει το παιδί με αυτόν τον τρόπο, εκτός από νερό, «λιμνάζει» στα δόντια και αποτελεί τροφή για τα μικρόβια του σάλιου).
6. Να χρησιμοποιούν παιδική φθοριούχο οδοντόκρεμα κατά την άσκηση στοματικής υγιεινής στο παιδί. Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής και Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής, στα παιδιά κάτω των 3 ετών, οι γονείς μπορούν να βάζουν παιδική φθοριούχο οδοντόκρεμα σε μέγεθος ίσο με έναν κόκο ρυζιού.