Τί να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών για να προστατέψουμε τα δόντια τους αποφεύγοντας έτσι την εμφάνιση τερηδόνας!

21 Οκτωβρίου, 2018 Administrator

Το βασικότερο στη διατροφή των παιδιών για την προστασία των δοντιών τους είναι ο περιορισμός της συχνότητας των γευμάτων σε 5 ημερησίως: 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και 2 δευτερεύοντα («δεκατιανό» και απογευματινό).

Η αυξημένη συχνότητα λήψης τροφών μεταξύ των γευμάτων αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας.  Κάθε φορά που καταναλώνονται τροφές, ιδιαίτερα ζαχαρώδεις παράγονται στο στόμα οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών (αδαμαντίνη).  Για να εξουδετερώσει το σάλιο τα παραγόμενα οξέα έχει βρεθεί ότι χρειάζεται περίπου μισή ώρα.  Όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα που τρώμε, τόσο περισσότερη ώρα είναι εκτεθειμένα τα δόντια στα οξέα κι επομένως τόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας.

Στα παιδιά η τήρηση του «χρυσού κανόνα» των πέντε γευμάτων ημερησίως έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία δεδομένου οτι: α. τα νεογιλά δόντια είναι πιο ευαίσθητα από τη φύση τους και β. η άσκηση σωστής και τακτικής στοματικής υγιεινής από τα παιδιά δεν είναι πάντα εφικτή σε σχέση με τους ενήλικες.