Συμβουλές στους μικρούς μας ασθενείς για γερά δόντια στις πασχαλινές διακοπές!

1 Απριλίου, 2018 Administrator

Κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών πολλές φορές οι γονείς είναι δύσκολο να περιορίσουν στα παιδιά την κατανάλωση ζάχαρης με όλες τις σοκολατένιες λιχουδιές που καταφθάνουν στο σπίτι από νονούς και συγγενείς!  Ωστόσο μπορούμε με λίγη προσοχή να προσέξουμε να μην κινδυνέψει η υγεία των δοντιών τους, ιδιαίτερα των πιο μικρών που έχουν ακόμη νεογιλά δόντια (ιδιαίτερα ευαίσθητα στην τερηδόνα!)…

  1. Δεν έχει τόση σημασία για την έκθεση στον κίνδυνο τερηδόνας η ποσότητα της σοκολάτας αλλά το πόσο σ υ χ ν ά καταναλώνεται. Περιορίστε επομένως την κατανάλωσή της σε μια φορά την ημέρα, κατά τα προτίμηση μετά το κυρίως γεύμα, που η ροή του σάλιου είναι αυξημένη, προκειμένου να απομακρυνθεί συντομότερα η ζάχαρη από τα δόντια
  2. Δώστε στο παιδί να πιεί νερό μετά την κατανάλωση σοκολάτας. Έτσι απομακρύνονται τα υπολείμματα τροφής από τα δόντια ενώ εμποδίζεται ο σχηματισμός οδοντικής πλάκας σε αυτά
  3. Ελέγξτε την ποσότητα σοκολάτας που τρώει το παιδί. Πολλές φορές ένα πασχαλινό αυγό έχει πολύ μεγάλο μέγεθος για ένα μικρό παιδί, κι αν το αφήσουμε μπορεί να το φάει ολόκληρο μόνο του!
  4. Εάν πραγματικά ανησυχείτε για τα δόντια του παιδιού (ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχει ήδη πρόβλημα τερηδόνας), υπάρχει επιλογή σοκολατένιων πασχαλινών χωρίς ζάχαρη. Δεν μηδενίζεται βέβαια, αλλά μειώνεται έτσι ο κίνδυνος τερηδόνας.
  5. Μετά από κατανάλωση σοκολάτας ή άλλων ζαχαρωτών, δώστε τροφές που «καθαρίζουν» το στόμα! Για παράδειγμα, ένα κομμάτι μήλου, καρότου, ή τυριού κίτρινου βοηθά στη έκκριση σάλιου και ταυτόχρονα στην απομάκρυνση της ζάχαρης από τα δόντια.
  6. Προσφέρετε στα παιδιά πασχαλινά παιχνίδια ή πασχαλινές κατασκευές! Δεν είναι απαραίτητο το αυγό να είναι σοκολατένιο.  Έτσι, θα το κρατήσουν ενθύμιο και δεν θα βάλουμε σε κίνδυνο τη στοματική τους υγεία!!!

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλες οι παραπάνω συμβουλές δεν καταργούν την ανάγκη καθημερινής στοματικής υγιεινής στα παιδιά (πρωί-βράδυ βούρτσισμα), προκειμένου να αποφύγουμε προβλήματα τερηδόνας στο στόμα τους!