Πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο;

23 Ιανουαρίου, 2018 Administrator

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας η πρώτη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο γίνεται όταν ανατείλουν τα πρώτα δόντια στο στόμα του παιδιού, δηλαδή μετά τα πρώτα του γενέθλια.  Είναι βασικό να δοθούν τότε στους γονείς οι πρώτες οδηγίες στοματικής υγιεινής για το παιδί.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης οι γονείς ενημερώνονται για το χρόνο ανατολής των νεογιλών και μόνιμων δοντιών. Επίσης ενημερώνονται για τις συνηθέστερες νόσους τους στόματος που είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα, καθώς και για τους τρόπους πρόληψης τους (σωστή διατροφή και στοματική υγιεινή από τη βρεφική ηλικία).

Σημαντική είναι επίσης η ενημέρωση σχετικά με τις στοματικές συνήθειες κατά τη βρεφική ηλικία, και συγκεκριμένα τη χρήση του μπιμπερό, της πιπίλας και το θηλασμό του δακτύλου.  Γίνεται συζήτηση σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο διακοπής τους στο παιδί καθώς επίσης και για τις επιπτώσεις τους στα δόντια εάν δεν διακοπούν έγκαιρα.

Τέλος, οι γονείς ενημερώνονται σχετικά με το οδοντικό τραύμα και τους τρόπους άμεσης αντιμετώπισής του σε περίπτωση που συμβεί.