Πόσα γλυκά επιτρέπεται να δίνουμε στα παιδιά;

22 Νοεμβρίου, 2017 Administrator

Είναι σωστό να τα καταργήσουμε από το διαιτολόγιο τους;

Είναι γνωστό ότι τα πολλά γλυκά όχι μόνο μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα στα δόντια αλλά και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία τα παιδιά.  Τα παιδιά από την άλλη πλευρά  συχνά ζητάνε γλυκά από τους γονείς, ιδιαίτερα όταν ξέρουν οτι υπάρχουν στο σπίτι.

Ωστόσο είναι δύσκολο να τα καταργήσουμε καθώς με τη στέρηση συχνά τα παιδιά μπορεί να ξεγελάσουν τους γονείς και να τρώνε κρυφά ζάχαρη.  Σε ένα παιδί φυσιολογικού βάρους θα μπορούσαμε να συστήσουμε ένα μικρό γλυκό την ημέρα.  Είναι προτιμότερο αυτό να δίνεται μετά το γεύμα καθώς τότε εκκρίνεται περισσότερο σάλιο  και επομένως απομακρύνεται συντομότερα η ζάχαρη από τα δόντια μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο τερηδόνας.  Σε ένα υπέρβαρο παιδί θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε γλυκό (πχ σοκολάτα) δύο φορές την εβδομάδα, προκειμένου να μη νιώθει στερημένο από ζάχαρη.

Έξυπνο είναι να προτιμούμε τις μικρές συσκευασίες των γλυκισμάτων του εμπορίου.  Επίσης είναι προτιμότερα τα σπιτικά γλυκά (πχ κουλουράκια, κέικ).  Από τα μπισκότα του εμπορίου είναι προτιμότερα τα «απλά» κι όχι εκείνα που έχουν και επικάλυψη σοκολάτας.

Τέλος είναι πολύ βασικό να θυμόμαστε ότι σημασία για τα δόντια έχει η μείωση της συχνότητας λήψη σακχαρούχων σκευασμάτων κι όχι η ποσότητα της ζάχαρης. Έτσι είναι προτιμότερο το παιδί να φάει μια σοκολάτα μετά το γεύμα του κι όχι σιγά-σιγά κατά τη διάρκεια της ημέρας.