Έφηβοι και Παιδοδοντίατρος, υπάρχει σχέση μεταξύ τους ;

24 Απριλίου, 2018 Administrator

Το γεγονός ότι το παιδί μας μπορεί να μεγάλωσε πια και να έγινε έφηβος δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διακόψει τις επισκέψεις του στον Παιδοδοντίατρο!  Ο Παιδοδοντίατρος έχει εξειδικευτεί όχι μόνο στην οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών αλλά και των εφήβων.

Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη του προσώπου και των γνάθων δεν σταματά κατά την παιδική ηλικία.  Σημαντικό μέρος της ολοκληρώνεται κατά την εφηβεία, γεγονός που θα πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς σε περιπτώσεις εμφάνισης πιθανών ορθοδοντικών ανωμαλιών.

Επίσης, μόνιμα δόντια (2οι μόνιμοι γομφίοι) ανατέλλουν κατά την εφηβεία, και πολλές φορές είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην προσβολή από τερηδόνα.  Ιδιαίτερα εάν υπάρχει ιστορικό τερηδόνας κατά την παιδική ηλικία, θα πρέπει να γίνουν προληπτικές επικαλύψεις (sealants) και στα δόντια αυτά.  Στο τέλος της εφηβείας αρχίζει να μας απασχολεί η παρουσία ή όχι των 3ων γομφίων («φρονιμίτες»).  Θα πρέπει ιδιαίτερα μετά το πέρας της ορθοδοντικής θεραπείας να ελεγχθεί η θέση και η φορά ανατολής των δοντιών αυτών.  Πιθανό να χρειαστεί ο έφηβος να επισκεφθεί γναθοχειρουργό προκειμένου να γίνει εξαγωγή τους.

Τέλος, επειδή κατά την εποχή της εφηβείας αλλάζουν πολλές φορές οι διατροφικές συνήθειες, ο Παιδοδοντίατρος παίζει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση πιθανών διατροφικών διαταραχών, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τη στοματική αλλά και τη γενική υγεία του εφήβου.